Actriţa Stela Popescu a declarat miercuri, când a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Capitală, că şcoala de teatru românească a creat valori care şi-ar găsi locul şi pe Broadway, unde se află un alt renumit bulevard al celebrităţilor.
Stela Popescu a spus că şcoala de teatru românească este "printre primele trei din lume".
Printre cele câteva zeci de persoane care au venit la ceremonia din Piaţa Timpului din Capitală s-au numărat actorii Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Cristina Stamate şi George Mihăiţă.
George Ivaşcu, directorul teatrului Metropolis, unul dintre iniţiatorii proiectului Walk of Fame, a declarat că ziua în care Stelei Popescu îi este dedicată o stea este sărbătoarea Sfântului Filimon, protectorul actorilor.
La rândul său, Alexandru Arşinel, partenerul de scenă al Stelei Popescu şi directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", a spus că actriţa "a fost condamnată să ajungă o stea de când s-a născut", descriind-o pe aceasta ca fiind "o stea a teatrului românesc, a teatrului de revistă românesc".
Stela Popescu a mulţumit tuturor celor care au influenţat-o ca om şi ca artistă, începând cu familia ei până la profesori şi la teatrele în care a lucrat. "Ţi se dă sentimentul că nu ai trăit degeaba (...) că ai dăruit ce ţi-a fost dăruit ţie", a spus Stela Popescu despre evenimentul de miercuri. "Vreau să trăiesc până la 120 de ani... ai dumneavoastră", a adăugat ea, înainte să dezvelească steaua care i-a fost dedicată.
Înainte de finalul evenimentului, cele câteva zeci de persoane adunate în Piaţa Timpului i-au cântat actriţei "La mulţi ani".
Stela Popescu se alătură, începând de miercuri, altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului româneşti care au primit o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu Matei şi Mircea Albulescu.
Proiectul cultural "Walk of Fame" este iniţiat de Teatrul Metropolis şi magazinul Cocor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.
De peste o jumătate de secol, Stela Popescu este una dintre cele mai iubite şi celebre actriţe de teatru şi film din România. Doamna Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Capitală este renumită mai ales pentru cuplete celebre pe care le-a făcut de-a lungul anilor alături de nume mari ale scenei româneşti, precum Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel.
Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935, în Bălţi, Basarabia. În 1953, a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limbă Rusă "Maxim Gorki", la care a renunţat după un an şi jumătate. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, iar în perioada 1963 - 1969 a jucat în spectacole la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", ulterior cunoscuta actriţă angajându-se la Teatrul de Comedie şi continuând colaborarea cu Radioul Public. În paralel, a avut o colaborare cu Revista Românească, sub coordonarea lui Mihai Maximilian, cu care Stela Popescu s-a căsătorit în 1969, după divorţul de Dan Puican.
La Teatrul de Comedie, Stela Popescu a jucat între anii 1969 până în 1993, când a revenit la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde colaborează şi în prezent.
Printre piesele în care a jucat Stela Popescu la cele două teatre se numără "Omul care a văzut moartea", "Mama Boema", "Boema, slăbiciunea mea". De asemenea, actriţa a jucat 18 ani în "Preşul", 12 ani în "Peţitoarea" şi 10 ani în "Plicul". Totodată, ea a lucrat de-a lungul anilor cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.
Între anii 1971-1979 a făcut un cuplul memorabil cu Ştefan Bănică. În 1979, Stela Popescu a început colaborarea cu Alexandru Arşinel, cei doi formând cel mai longeviv cuplu umoristic din România.
Pe de altă parte, Stela Popescu are o activitate intensă şi în cinematografie, domeniu în care a debutat în 1958, în pelicula "Alo? Aţi greşit numărul". De-a lungul timpului, cunoscuta actriţă a jucat în peste 25 de filme, printre care "Nea Mărin miliardar", "Pe malul stâng al Dunării albastre", "În fiecare zi mi-e dor de tine" etc.
Cariera Stelei Popescu s-a îmbinat în mod fericit şi cu televiziunea. De la jumătatea anilor '90, Stela Popescu a fost moderatoare a unor emisiuni TV pentru femei, difuzate pe mai multe posturi TV. Totodată, Stela Popescu a jucat în numeroase producţii de televiziune, printre care "Cuscrele", "Râzboiul sexelor", "Regina", "Aniela", "Iubire şi onoare".
În vara acestui an, Stela Popescu a jucat şi pe Broadway, la New York, în spectacolul "O noapte furtunoasă", al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti.
Pentru activitatea sa, Stela Popescu a primit numeroase premii şi distincţii. La gala Festivalului Comediei Româneşti - festCO 2011 (ediţia a IX-a), Stela Popescu a fost recompensată cu premiul de excelenţă.
Sursa: mediafax.ro
14 decembrie 2011
27 noiembrie 2011
Actriţa Mariana Mihuţ a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru întreaga carieră
Actriţa Mariana Mihuţ a primit azi o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti pentru întreaga carieră. Totodată, artista a primit din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, “Placheta Bucureştiului”, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate.
Mariana Mihuţ s-a născut la data de 7 noiembrie 1942. A absolvit Institutul de Artă teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în 1964, jucând mai întâi la Teatrul Giuleşti. A interpretat numeroase roluri în teatru, teatru radiofonic, teatru TV și cinematografie. Cel mai mare succes cinematografic românesc "Pădurea spînzuraţilor" avea să fie şi debutul cuplului Marianei Mihuţ cu Victor Rebengiuc. În aprilie 2009, la Gala Premiilor Uniter, Mariana Mihut a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul regelui "Lear" din tragedia shakespeariană cu acelaşi nume, al şaselea trofeu UNITER din cariera sa. Mariana Mihuţ este „de-o viaţă” actriţă a Teatrului Lucian Sturza Bulandra” din Bucureşti, unde a avut şansa să lucreze încă de la început cu mari artişti autohtoni.
Proiectul „Walk of Fame” este un demers cultural iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis, Cocor şi Primăria Municipiului Bucureşti. Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Proiectul a debutat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţii: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani, Draga Olteanu Matei şi Mircea Albulescu.
Sursa: adevarul.ro
29 octombrie 2011
Mircea Albulescu şi Draga Olteanu Matei au primit stele pe Aleea Celebrităţilor. Actorii au mulţumit publicului, cu ochii în lacrimi
Mircea Albulescu şi Draga Olteanu Matei au primit stele pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, sâmbătă, într-o ceremonie emoţionantă în care, cu lacrimi în ochi, cei doi actori au mulţumit publicului, spunând că sunt foarte fericiţi că se pot "aşterne preş la picioarele spectatorilor".
La ceremonia din Piaţa Timpului a participat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care le-a înmânat celor doi actori Placheta Oraşului Bucureşti şi câte un buchet cu flori, dar şi Ion Toboşaru, care le-a fost profesor.
Gazda evenimentului a fost George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, care a iniţiat, alături de magazinul Cocor şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, deja celebrul Walk of Fame românesc din Piaţa Timpului.
Foarte emoţionată, Daraga Olteanu Matei s-a adresat celor câteva sute de persoane prezente la eveniment spunând: "După Dumnezeu, vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi venit aici, dar şi celor care nu sunteţi aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost acrtriţă, şi m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine".
Ea a dedicat steaua cu numele ei de pe Aleea Celebrităţilor oraşului care a adoptat-o, Piatra Neamţ, spunând însă că ea rămâne bucureşteancă, aşa cum este "din moşi strămoşi".
În acest context, ea i-a mulţumit lui Sorin Oprescu, precizând că îl adoră dinainte să fie primar, dar şi primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care susţine trupa ei, Teatrul Vostru.
Draga Olteanu Matei a mai spus că îşi doreşte să fie sănătoasă şi să trăiască mult, pentru a le oferi în continuare spectatorilor talentul cu care s-a născut. "Dumnezeu mi-a dat talentul, aşa a fost scris, m-am pomenit făcându-mi datoria. Nu este meritul meu că am talent, este de la Dumnezeu, şi restul înseamnă muncă şi mai ales dragoste", a mai spus actriţa.
Mircea Albulescu a fost foarte emoţionat, având ochii scăldaţi în lacrimi pe tot parcursul ceremoniei. "La 77 de ani câţi am acum, sunt foarte bucuros că încă mai pot să stau în picioare şi pot să încerc să merit mai departe faptul că am această stea, undeva aşternută la picioarele spectatorilor noştri. (...) Mă bucur foarte mult că am şi eu ocazia să mă aştern preş la picioarele spectatorilor mei. Să le dea Dumnezeu sănătate, că fără dânşii nu am fi", a spus Albulescu.
El s-a declarat de asemenea fericit că a avut posibilitatea, în viaţa sa de actor, să trăiască mai multe vieţi. "În teatru am trăit peste 100 de vieţi", a spus actorul.
Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucureşti, este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.
La ceremonia de sâmbătă, George Ivaşcu a spus că următoare celebritate care va primi o stea pe Walk of Fame-ul românesc va fi o mare actriţă, fără a-i dezvălui însă numele.
Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului se află deja stelele altor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani.
Sursa: mediafax.ro
La ceremonia din Piaţa Timpului a participat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care le-a înmânat celor doi actori Placheta Oraşului Bucureşti şi câte un buchet cu flori, dar şi Ion Toboşaru, care le-a fost profesor.
Gazda evenimentului a fost George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, care a iniţiat, alături de magazinul Cocor şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, deja celebrul Walk of Fame românesc din Piaţa Timpului.
Foarte emoţionată, Daraga Olteanu Matei s-a adresat celor câteva sute de persoane prezente la eveniment spunând: "După Dumnezeu, vă mulţumesc dumneavoastră, celor care aţi venit aici, dar şi celor care nu sunteţi aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost acrtriţă, şi m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine".
Ea a dedicat steaua cu numele ei de pe Aleea Celebrităţilor oraşului care a adoptat-o, Piatra Neamţ, spunând însă că ea rămâne bucureşteancă, aşa cum este "din moşi strămoşi".
În acest context, ea i-a mulţumit lui Sorin Oprescu, precizând că îl adoră dinainte să fie primar, dar şi primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care susţine trupa ei, Teatrul Vostru.
Draga Olteanu Matei a mai spus că îşi doreşte să fie sănătoasă şi să trăiască mult, pentru a le oferi în continuare spectatorilor talentul cu care s-a născut. "Dumnezeu mi-a dat talentul, aşa a fost scris, m-am pomenit făcându-mi datoria. Nu este meritul meu că am talent, este de la Dumnezeu, şi restul înseamnă muncă şi mai ales dragoste", a mai spus actriţa.
Mircea Albulescu a fost foarte emoţionat, având ochii scăldaţi în lacrimi pe tot parcursul ceremoniei. "La 77 de ani câţi am acum, sunt foarte bucuros că încă mai pot să stau în picioare şi pot să încerc să merit mai departe faptul că am această stea, undeva aşternută la picioarele spectatorilor noştri. (...) Mă bucur foarte mult că am şi eu ocazia să mă aştern preş la picioarele spectatorilor mei. Să le dea Dumnezeu sănătate, că fără dânşii nu am fi", a spus Albulescu.
El s-a declarat de asemenea fericit că a avut posibilitatea, în viaţa sa de actor, să trăiască mai multe vieţi. "În teatru am trăit peste 100 de vieţi", a spus actorul.
Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucureşti, este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.
La ceremonia de sâmbătă, George Ivaşcu a spus că următoare celebritate care va primi o stea pe Walk of Fame-ul românesc va fi o mare actriţă, fără a-i dezvălui însă numele.
Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului se află deja stelele altor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani.
Sursa: mediafax.ro
29 septembrie 2011
Ileana Stana-Ionescu şi Sebastian Papaiani au primit câte o stea pe Aleea Celebrităţilor
Doi dintre cei mai îndrăgiţi actori din România, Ileana Stana-Ionescu şi Sebastian Papaiani, au primit, astăzi, câte o stea pe Aleea Celebrităţilor. În cadrul evenimentului de decernare, cele două legende ale teatrului şi filmului românesc au primit şi câte o stea din aur din partea Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.
După Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea, Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu şi Tamara Buciuceanu-Botez, a venit, astăzi, şi rândul actorilor Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani să primească o stea pe Aleea Celebrităţilor. De asemenea, cele două legende ale teatrului şi filmului românesc au primit şi câte o stea din aur din partea Sabion, bijutierul oficial al evenimentului. Actorii au fost recompensaţi pentru întreaga activitate de Teatrul Metropolis şi magazinul Cocor. „Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani sunt şi vor rămâne nume de rezonanţă ale scenei autohtone. Cele două stele cu care se îmbogăţeşte astăzi Aleea Celebrităţilor reprezintă omagierea unor cariere de excepţie în slujba publicului românesc", a declarat Nina Scarlat, director general al Cocor S.A. Pentru actori publicul este cea mai mare recompensă
După zeci de ani de activitate, Sebastian Papaiani spune că dacă ar fi s-o ia de la capăt, tot actoria ar alege. "Dacă ar fi s-o iau de la capăt, tot actoria aş alege. Pentru asta, este nevoie de 99% talent şi 1% noroc. Publicul simte actorul mai mult decât simte actorul din sală", a spus actorul Sebastian Papaiani.
Actriţa Ileana Stana Ionescu a fost profund impresionată de publicul mare venit la evenimentul de decernare şi a spus că pentru ea nu există o altă recompensă. „Iubesc şi preţuiesc profesia mea. Nu există răsplată mai mare şi pot să spun că este incomparabil ceea ce ne oferă publicul prind aplauze, nu seamănă cu niciun alt premiu şi cu nicio altă recompensă", a spus marea artistă.
Aleea Celebrităţilor s-a inaugurat la începutul anului 2011
Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţiat de Teatrul Metropolis şi Cocor, care a fost inaugurat în ianuarie 2011. „Ileana Stana Ionescu şi Sebastian Papaiani sunt doi mari creatori de viaţă, permanent tonici, radianţi, ce depăşesc luminile scenei şi ale ecranului în orice împrejurări. Ei au reuşit, prin prezenţa lor plină de farmec şi de căldură, să transmită energii pozitive, contagioase de viaţă şi bucurie", a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.
Stelele de pe Aleea Celebrităţilor sunt alese în urma voturilor de pe www.cinemagia.ro. Rezultatul topului este certificat de către boardul laureaţilor care au intrat deja în Walk of Fame-ul românesc.
Sursa: adevarul.ro
04 septembrie 2011
Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Walk of Fame: Astăzi sunt fericită şi foarte bogată
Tamara Buciuceanu-Botez a declarat duminică, în ziua în care a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea celebrităţilor din Bucureşti, că este "fericită şi foarte bogată", pentru că, pe parcursul carierei sale, a strâns foarte multă dragoste şi mult respect din partea publicului.
"În cei 60 de ani de teatru, am strâns multă dragoste, mult respect şi multe aplauze de la dumneavoastră", a spus actriţa, aflată în mijlocul celor care au venit să o vadă.
Tamara Buciuceanu-Botez şi-a salutat admiratorii şi, în momentul discursului său, a coborât de la pupitru, unde nu funcţionau microfoanele, între oamenii care voiau să o audă. "Sunt obişnuită să vorbesc tare", a spus aceasta, după ce a primit Placheta Oraşului Bucureşti din partea primarului general Sorin Oprescu. Actriţa a primit Placheta Oraşului Bucureşti în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră.
"Astăzi, mi-aţi dovedit că încă mă iubiţi", le-a spus Tamara Buciuceanu-Botez celor câteva zeci de persoane strânse în Piaţa Timpului din Bucureşti - unde se află Aleea celebrităţilor -, printre care s-au numărat actorii Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani, George Mihăiţă şi Mihai Constantin.
"Îi mulţumesc domnului director că s-a gândit la mine şi domnului primar, că mi-a permis să calc pe terenul Primăriei", a glumit actriţa.
"Când am să fiu acolo sus de tot, am să mă uit în jos şi am să mă întreb dacă steluţa mea de pe pământ mai străluceşte", a mai declarat Tamara Buciuceanu, înainte să dezvelească steaua care i-a fost dedicată în Piaţa Timpului.
Ion Toboşaru a spus că Tamara Buciuceanu-Botez "extinde familia doamnei Lucia Bulandra", remarcându-se prin tinereţea spiritului. El a mai numit-o pe actriţă "steaua polară în galaxia teatrului".
La rândul său, George Ivaşcu a spus că Tamara Buciuceanu este "un mare om", care se remarcă prin discreţia sa şi felul în care a ştiut să-şi iubească publicul.
Începând de anul acesta, în fiecare lună, este acordată o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti unui artist care îşi serbează ziua de naştere în luna respectivă. Proiectul "Walk of Fame", situat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor din Capitală.
Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit recent vârsta de 82 de ani, se alătură, începând de duminică, altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului româneşti care au mai primit o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, Maia Morgenstern, în mai, şi Alexandru Tocilescu, în iulie.
Din toamnă, Tamara Buciuceanu-Botez va putea fi văzută la Teatrul Bulandra din Capitală, în spectacolul "Mamouret", după de Jean Sarment, în regia lui Dinu Cernescu, având rolul titular, precum şi în "Însemnările unui necunoscut", după F. M. Dostoievski, un spectacol de Alexandru Darie, în care are rolul Generălesei.
"Doamna comediei româneşti", aşa cum a fost adesea denumită, Tamara Buciuceanu-Botez are o impresionantă carieră în teatru şi film. Născută în 10 august 1929, la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu, în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948, la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi.
De la rolul Doicăi din "Titanic Vals" (1964, regia - Paul Călinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii" şi "Liceenii Rock'n'Roll" (regia - Nicolae Corjos), până la apariţia alături de Victor Rebengiuc în filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele, "Nunta mută", care avut premiera pe marile ecrane în 2008, Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre cei mai apreciaţi actori.
De asemenea, Tamara Buciuceanu-Botez apare în "Toată lumea din familia noastră", cel mai nou lungmetraj semnat de Radu Jude, care a intrat în producţie la sfârşitul lunii iunie 2011.
"Cuibul de viespi" - ecranizarea regizată în 1987 de Horea Popescu, după "Gaiţele", piesa lui Alexandru Kiriţescu - este una dintre comediile spumoase ale cinematografului românesc. În distribuţia filmului, alături de Tamara Buciuceanu-Botez, se regăsesc nume la fel de celebre din cinematografului autohton: George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.
Totodată, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre din Bucureşti şi a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" etc. În plus, ea a interpretat-o pe Vica Delcă din piesa "Dimineaţă pierdută", după Gabriela Adameşteanu. Tamara Buciuceanu-Botez face parte şi din distribuţia spectacolului "Însemnările unui necunoscut", montat recent de Alexandru Darie după Feodor Dostoievski, la Teatrul Bulandra.
Tamara Buciuceanu-Botez a fost omagiată la ediţia din 2008 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, Tamara Buciuceanu a primit un premiu de excelenţă în cadrul galei Uniunii Teatrale din România (UNITER) din acest an.
Sursa: mediafax.ro
Tamara Buciuceanu-Botez şi-a salutat admiratorii şi, în momentul discursului său, a coborât de la pupitru, unde nu funcţionau microfoanele, între oamenii care voiau să o audă. "Sunt obişnuită să vorbesc tare", a spus aceasta, după ce a primit Placheta Oraşului Bucureşti din partea primarului general Sorin Oprescu. Actriţa a primit Placheta Oraşului Bucureşti în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră.
"Astăzi, mi-aţi dovedit că încă mă iubiţi", le-a spus Tamara Buciuceanu-Botez celor câteva zeci de persoane strânse în Piaţa Timpului din Bucureşti - unde se află Aleea celebrităţilor -, printre care s-au numărat actorii Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani, George Mihăiţă şi Mihai Constantin.
"Îi mulţumesc domnului director că s-a gândit la mine şi domnului primar, că mi-a permis să calc pe terenul Primăriei", a glumit actriţa.
"Când am să fiu acolo sus de tot, am să mă uit în jos şi am să mă întreb dacă steluţa mea de pe pământ mai străluceşte", a mai declarat Tamara Buciuceanu, înainte să dezvelească steaua care i-a fost dedicată în Piaţa Timpului.
La eveniment au mai participat profesorul universitar Ion Toboşaru şi directorul Teatrului Metropolis din Capitală, George Ivaşcu.
Ion Toboşaru a spus că Tamara Buciuceanu-Botez "extinde familia doamnei Lucia Bulandra", remarcându-se prin tinereţea spiritului. El a mai numit-o pe actriţă "steaua polară în galaxia teatrului".
La rândul său, George Ivaşcu a spus că Tamara Buciuceanu este "un mare om", care se remarcă prin discreţia sa şi felul în care a ştiut să-şi iubească publicul.
Începând de anul acesta, în fiecare lună, este acordată o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti unui artist care îşi serbează ziua de naştere în luna respectivă. Proiectul "Walk of Fame", situat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor din Capitală.
Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit recent vârsta de 82 de ani, se alătură, începând de duminică, altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului româneşti care au mai primit o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, Maia Morgenstern, în mai, şi Alexandru Tocilescu, în iulie.
Din toamnă, Tamara Buciuceanu-Botez va putea fi văzută la Teatrul Bulandra din Capitală, în spectacolul "Mamouret", după de Jean Sarment, în regia lui Dinu Cernescu, având rolul titular, precum şi în "Însemnările unui necunoscut", după F. M. Dostoievski, un spectacol de Alexandru Darie, în care are rolul Generălesei.
"Doamna comediei româneşti", aşa cum a fost adesea denumită, Tamara Buciuceanu-Botez are o impresionantă carieră în teatru şi film. Născută în 10 august 1929, la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu, în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948, la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi.
De la rolul Doicăi din "Titanic Vals" (1964, regia - Paul Călinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii" şi "Liceenii Rock'n'Roll" (regia - Nicolae Corjos), până la apariţia alături de Victor Rebengiuc în filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele, "Nunta mută", care avut premiera pe marile ecrane în 2008, Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre cei mai apreciaţi actori.
De asemenea, Tamara Buciuceanu-Botez apare în "Toată lumea din familia noastră", cel mai nou lungmetraj semnat de Radu Jude, care a intrat în producţie la sfârşitul lunii iunie 2011.
"Cuibul de viespi" - ecranizarea regizată în 1987 de Horea Popescu, după "Gaiţele", piesa lui Alexandru Kiriţescu - este una dintre comediile spumoase ale cinematografului românesc. În distribuţia filmului, alături de Tamara Buciuceanu-Botez, se regăsesc nume la fel de celebre din cinematografului autohton: George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.
Totodată, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre din Bucureşti şi a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" etc. În plus, ea a interpretat-o pe Vica Delcă din piesa "Dimineaţă pierdută", după Gabriela Adameşteanu. Tamara Buciuceanu-Botez face parte şi din distribuţia spectacolului "Însemnările unui necunoscut", montat recent de Alexandru Darie după Feodor Dostoievski, la Teatrul Bulandra.
Tamara Buciuceanu-Botez a fost omagiată la ediţia din 2008 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, Tamara Buciuceanu a primit un premiu de excelenţă în cadrul galei Uniunii Teatrale din România (UNITER) din acest an.
Sursa: mediafax.ro
07 iulie 2011
Alexandru Tocilescu, distins cu o stea pe Walk of Fame
Regizorul Alexandru Tocilescu s-a declarat emoţionat de prezenţa tuturor celor care au venit, joi, la dezvelirea stelei care îi poartă numele de pe Bulevardul Celebrităţilor din Capitală, adăugând că acest lucru înseamnă că lumea încă mai aşteaptă ceva de la el şi mulţumind pentru încurajare.
La evenimentul prilejuit de ziua de naştere a regizorului, care va fi pe 27 iulie, au fost prezenţi, printre alţii, actorii Stela Popescu, Ion Besoiu, Irina Petrescu, George Mihăiţă, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Valentin Uritescu, vicepreşedintele UNITER, Aura Corbeanu, vedeta TV Virgil Ianţu, dar şi reprezentanţi ai primăriei Bucureşti.
Începând de anul acesta, lunar, este acordată o stea pe Bulevardul Celebrităţilor unui artist care îşi serbează ziua de naştere în luna respectivă. Proiectul "Walk of Fame", situat în Piaţa Timpului, dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor din Capitală.
Din partea Cocor şi a partenerilor, Alexandru Tocilescu a primit o plachetă şi o insignă în formă de stea din aur masiv.
Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, a declarat la eveniment: "Avem nevoie de modele, de oameni care impun repere", iar Tocilescu, ca regizor, "a construit poveşti pentru noi". "Teatrul îşi îndeplineşte misiunea în fiecare zi şi naşte speranţe", a mai spus Ivaşcu.
La rândul ei, Aura Corbeanu a declarat că prezenţa tuturor la eveniment se datorează prieteniei. "Cred că mai mult decât a veni cu mare drag la spectacolele tale, alături de toţi care iubesc teatrul, nu putem să-ţi oferim", a spus vicepreşedintele UNITER.
Profesorul Ion Toboşaru a fost invitat să rostească un laudatio în onoarea lui Alexandru Tocilescu, acesta spunând, printre altele, că prezenţa regizorului "înseamnă steaua polară în galaxia teatrului".
Tocilescu a glumit spunând că avea 19 ani când a avut plăcerea să participe la primele cursuri susţinute de Toboşaru, iar pe atunci nu ştia cum "s-o şteargă mai repede de la ore", însă acum lucrurile s-au schimbat. "Sunteţi toţi oameni de teatru. Unii pe scenă, unii în sală", s-a adresat el celor câteva zeci de persoane prezente la eveniment.
Regizorul a adăugat că venirea tuturor îl bucură, îl mişcă şi îl miră. "Lumea simte că... ă... ă... Şi atunci s-au grăbit să nu-mi pună o cruce în loc de stea", a glumit el, adăugând, însă, că faptul că au venit atât de mulţi oameni înseamnă că trebuie să meargă mai departe.
"Lumea aşteaptă de la mine ceva, vă mulţumesc pentru încurajare", a încheiat el.
După dezvelirea plachetei cu steaua care-i poartă numele, pe Bulevardul Celebrităţilor din Capitală, regizorul a fost rugat să mai facă unele declaraţii presei. Văzând jurnaliştii adunaţi, acesta a glumit din nou spunând: "Mă simt ca Irinel Columbeanu".
"Nu mă aşteptam să fie atâta lume şi asemenea lume. Şi eu îmi iubesc actorii şi i-am iubit întotdeauna, dar nu mă aşteptam ca şi ei să mă iubească pe mine, pentru că eu mai urlu, mai fac urât. Uite că m-au iertat de toate", a spus Tocilescu.
De asemenea, regizorul a menţionat că erau mulţi înaintea sa care meritau să primească această distincţie.
Înaintea regizorului Alexandru Tocilescu au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, şi Maia Morgenstern, în mai.
Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârşit de partidă", "Comedie roşie" etc.
Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima haltă în Paradis" (2002) şi "Tristeţea vânzătorului de sticle goale" (1981).
În 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol - "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate. Totodată, în 2006, Tocilescu a primit premiul pentru cea mai bună regie, cu piesa "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", în cadrul Festivalului Comediei Româneşti.
Sursa: mediafax.ro
La evenimentul prilejuit de ziua de naştere a regizorului, care va fi pe 27 iulie, au fost prezenţi, printre alţii, actorii Stela Popescu, Ion Besoiu, Irina Petrescu, George Mihăiţă, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Valentin Uritescu, vicepreşedintele UNITER, Aura Corbeanu, vedeta TV Virgil Ianţu, dar şi reprezentanţi ai primăriei Bucureşti.
Începând de anul acesta, lunar, este acordată o stea pe Bulevardul Celebrităţilor unui artist care îşi serbează ziua de naştere în luna respectivă. Proiectul "Walk of Fame", situat în Piaţa Timpului, dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor din Capitală.
Din partea Cocor şi a partenerilor, Alexandru Tocilescu a primit o plachetă şi o insignă în formă de stea din aur masiv.
Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, a declarat la eveniment: "Avem nevoie de modele, de oameni care impun repere", iar Tocilescu, ca regizor, "a construit poveşti pentru noi". "Teatrul îşi îndeplineşte misiunea în fiecare zi şi naşte speranţe", a mai spus Ivaşcu.
La rândul ei, Aura Corbeanu a declarat că prezenţa tuturor la eveniment se datorează prieteniei. "Cred că mai mult decât a veni cu mare drag la spectacolele tale, alături de toţi care iubesc teatrul, nu putem să-ţi oferim", a spus vicepreşedintele UNITER.
Profesorul Ion Toboşaru a fost invitat să rostească un laudatio în onoarea lui Alexandru Tocilescu, acesta spunând, printre altele, că prezenţa regizorului "înseamnă steaua polară în galaxia teatrului".
Tocilescu a glumit spunând că avea 19 ani când a avut plăcerea să participe la primele cursuri susţinute de Toboşaru, iar pe atunci nu ştia cum "s-o şteargă mai repede de la ore", însă acum lucrurile s-au schimbat. "Sunteţi toţi oameni de teatru. Unii pe scenă, unii în sală", s-a adresat el celor câteva zeci de persoane prezente la eveniment.
Regizorul a adăugat că venirea tuturor îl bucură, îl mişcă şi îl miră. "Lumea simte că... ă... ă... Şi atunci s-au grăbit să nu-mi pună o cruce în loc de stea", a glumit el, adăugând, însă, că faptul că au venit atât de mulţi oameni înseamnă că trebuie să meargă mai departe.
"Lumea aşteaptă de la mine ceva, vă mulţumesc pentru încurajare", a încheiat el.
După dezvelirea plachetei cu steaua care-i poartă numele, pe Bulevardul Celebrităţilor din Capitală, regizorul a fost rugat să mai facă unele declaraţii presei. Văzând jurnaliştii adunaţi, acesta a glumit din nou spunând: "Mă simt ca Irinel Columbeanu".
"Nu mă aşteptam să fie atâta lume şi asemenea lume. Şi eu îmi iubesc actorii şi i-am iubit întotdeauna, dar nu mă aşteptam ca şi ei să mă iubească pe mine, pentru că eu mai urlu, mai fac urât. Uite că m-au iertat de toate", a spus Tocilescu.
De asemenea, regizorul a menţionat că erau mulţi înaintea sa care meritau să primească această distincţie.
Înaintea regizorului Alexandru Tocilescu au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, şi Maia Morgenstern, în mai.
Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârşit de partidă", "Comedie roşie" etc.
Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu se numără "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima haltă în Paradis" (2002) şi "Tristeţea vânzătorului de sticle goale" (1981).
În 1999, Alexandru Tocilescu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol - "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, montat la Teatrul Naţional Bucureşti, iar în 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate. Totodată, în 2006, Tocilescu a primit premiul pentru cea mai bună regie, cu piesa "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", în cadrul Festivalului Comediei Româneşti.
Sursa: mediafax.ro
01 mai 2011
O stea de ziua Maiei Morgenstern
Morgenstern este prima actriţă din România care a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, în Bucureşti. Evenimentul a avut loc ieri, chiar în ziua în care artista a împlinit 49 de ani. Actriţa s-a declarat onorată de acest cadou special primit de ziua ei şi a mărturisit că se va sărbători pe scenă, jucând într-o piesă de teatru.
„Ne-a ajutat Dumnezeu, ceea ce înseamnă că artiştii au suflet bun. Iar eu sunt mândru că astăzi sunt împreună cu Maia, pentru că Maia Morgenstern este un brand românesc cu care ne putem mândri în lume şi care ne ajută, din când în când, să ne amintim că marii noştri artişti sunt oameni cărora publicul le consfinţeşte acea parte de generozitate şi de dăruire. Îţi mulţumesc foarte mult, Maia, în numele colegilor", a adăugat el.
La scurta ceremonie de lângă Aleea Celebrităţilor au fost prezenţi şi colegi de breaslă ai Maiei Morgenstern, precum Alexandru Bindea, Marius Manole şi Meda Victor, actriţa principală din „Nunta mută". „Am crezut că nu vom avea amplificare, mă gândeam să ţin un discurs ca în agora, în piaţa publică." Aşa şi-a început cuvântarea Maia Morgenstern. „E un moment de mare emoţie, al unui bilanţ. Împlinesc 49 de ani, la anul voi împlini 50, cu ajutorul bunului Dumnezeu. Acest moment este unul dintre cele mai mari cadouri pe care viaţa, în special publicul, colegii de breaslă, mi-l poate oferi", a spus Morgenstern.
Onorată de „compania stelară" în piaţă
Ea i-a amintit pe ceilalţi actori apropiaţi sufletului publicului care au primit stele înaintea sa - Amza Pellea, Victor Rebengiuc, Florin Piersic, Radu Beligan. „Ştiu cui aparţin aceste stele pe care dumneavoastră le vedeţi. Ele aparţin unor mari valori, mari talente şi personalităţi. Oameni care cel puţin pe mine m-au învăţat ce înseamnă frumosul, binele, continuitatea, arta. Acest moment va rămâne în conştiinţa mea, în sufletul meu", a mai spus actriţa.
Maia Morgenstern a primit şi o mini-plăcuţă de aur, reprezentând steaua care a fost dezvelită în Piaţa Timpului. Actriţa a ţinut să le mulţumească celor adunaţi la ceremonie pentru prezenţa lor. „Fetiţele mele n-au venit. Au spus că preferă să facă altceva. Şi atunci le-am zis: «Nu-i nimic, nici eu n-o să mai particip la serbările voastre şcolare»", a glumit artista.
Maia Morgenstern s-a născut pe 1 mai 1962 în Bucureşti. A jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, pe cea a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale". A apărut şi în filme, fiind cunoscută pe plan internaţional pentru rolul Fecioara Maria din filmul „Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson.
Sursa: adevarul.ro
07 aprilie 2011
Amza Pellea are o stea pe Walk of Fame
Amza Pellea a primit ieri o stea pe Walk of Fame – spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti – cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea actorului.
În semn de mulţumire, edilul i-a înmânat lui Dan Bărbulescu, preşedintele Consiliului de Adminstraţie Cocor, paporniţa celebrului actor, iar Oanei Pellea un portret cu tatăl său întruchipându-l pe Mihai Viteazul, realizat pe foiţă de aur. Pistriţu a declarat că tabloul reprezintă „un semn de preţuire pentru Amza Pellea, cel mai oltean dintre băileşteni".
Sursa: adevarul.ro
27 martie 2011
Maestrul Radu Beligan a primit o stea pe Walk of Fame
Cea de-a treia stea de pe Walk of Fame din Piaţa Timpului din Capitală a fost acordată ieri celui mai longeviv actor român, Radu Beligan. Iniţiat de Cocor şi Teatrul Metropolis, varianta românească a celebrului „Walk of Fame” din Hollywood a debutat în ianuarie anul acesta. Primele două stele sunt ale lui Florin Piersic şi Victor Rebengiuc.
La venerabila vârstă de 92 de ani şi după mai bine de 70 de ani de carieră, actorul Radu Beligan a primit recunoaşterea comunităţii pentru plus-valoarea pe care a adus-o scenei româneşti, o stea pe Walk of Fame din Piaţa Timpului.Ceremonia, care a avut loc ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, a început la ora 13.00 şi a debutat cu discursul unui alt mare actor, George Ivaşcu.
„Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului dorim să acordăm o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru tot ce a făcut şi face pentru teatrul românesc, mesagerului poveştilor, purtătorului de gânduri, maestrului Radu Beligan - Omul care imită oameni, care vorbeşte despre oameni, Omul care trăieşte prin oameni, care inventează oameni”, a spus George Ivaşcu, Director General al Teatrului Metropolis.
“Sunt gata de plecare...”
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la eveniment, i-a acordat marelui actor Cheia Bucureştiului, în semn de respect şi apreciere. “Să dea Dumnezeu să fie sănătos şi să stea cu noi cât vrea dânsul”, a spus primarul general.
La rândul său, Radu Beligan i-a cerut lui Oprescu să readucă Bucureştiul la valoarea de altădată. "Vreau să facem Bucureştiul ce a fost pe vremuri, micul Paris”, a spus marele actor.
Maestrul a primit recunoaşterea publicului fără a face prea mult caz de acest eveniment, a fost natural şi relaxat. “Mie nu-mi plac microfoanele şi interviurile. Alţii vor asta, eu nu. Eu îmi doresc să trăim mai bine şi să vină lumea la teatru să vadă ce facem", a spus Radu Beligan.
Ca şi pe scenă, umorul său subtil a stârnit râsetele celor prezenţi şi a destins atmosfera. Când o reporteriţă l-a întrebat cum se simte, acesta a răspuns “gata de plecare” după care a urmat o pauză, ca în teatru, pentru a da mai multă greutate momentului, apoi a continuat: “mă simt gata de plecare mă duc la Piatra Neamţ să joc”.
Piersic şi Rebengiuc, primele două stele
Proiectul “Walk of Fame” este iniţiat de Cocor în parteneriat cu Teatrul Metropolis. Aleea are acum trei stele ale celor mai mari nume de pe scena românească, prima a fost acordată lui Florin Piersic, în ianuarie anul acesta iar cea de-a doua a primit-o Victor Rebengiuc, luna trecută.
Ordinea acordării stelelor a fost stabilită printr-un sondaj făcut de www.cinemagia.ro, unde publicul a votat. Maestrul Radu Beligan a primit 37% din voturi, însemnând cea de-a treia poziţie în topul celor iubiţi şi mai apreciaţi artişti români.
Sursa: adevarul.ro
10 februarie 2011
Victor Rebengiuc primeşte o stea pe Walk of Fame, de ziua lui
Actorul Victor Rebengiuc va primi o stea pe Walk of Fame din Bucureşti, joi, în ziua în care împlineşte 78 de ani. Evenimentul va avea loc în Piaţa Timpului, lângă Magazinul Cocor, de la ora 14.00.
Aceasta este cea de-a doua stea de pe Walk of Fame din Bucureşti, proiectul fiind inaugurat la sfârşitul lui ianuarie, cu o stea dedicată lui Florin Piersic.Walk of Fame este un spaţiu dedicat valorilor artistice ale filmului şi teatrului româneşti, situat în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei. Acest spaţiu a fost inaugurat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti şi magazinul Cocor.
În seara zilei de joi, Victor Rebengiuc va fi onorat şi la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, cu proiecţia filmului "Moromeţii", de Stere Gulea. La eveniment vor participa personalităţi din lumea cinematografiei.
Victor Rebengiuc, născut pe 10 februarie 1933, este actor de teatru şi film. Absolvent al UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în 1956, el este membru al trupei Teatrului Bulandra din 1957, însă joacă şi în spectacolele altor teatre bucureştene, precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, şi din ţară - Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. A fost rector al UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în perioada 1990 - 1996, dar şi director al Teatrului Bulandra, între anii 1996 - 1998.
Printre filmele în care a jucat se numără "Pădurea spânzuraţilor" (1964), de Liviu Ciulei, "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), în regia lui Lucian Pintilie, şi "Faleze de nisip" (1983), în regia lui Dan Piţa. Recent, Victor Rebengiuc a jucat în pelicula "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, pentru care a primit mai multe premii - menţiune specială la Festivalul de la Torino, premiul pentru cel mai bun actor la Salonic şi premiul pentru cel mai bun actor la TIFF.
În 2004, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră. În acelaşi an, Rebengiuc a primit din partea criticilor de film din România titlul de cel mai bun actor din 2004, pentru rolul din filmul "Niki Ardelean, colonel în rezervă", de Lucian Pintilie.
Sursa: adevarul.ro
31 ianuarie 2011
Florin Piersic, prima stea pe „Walk of Fame”
După ce săptămâna trecută a inaugurat la Cluj un cinematograf care îi va purta numele, ieri, Florin Piersic a primit o stea în Piaţa Timpului din Capitală. Urmând modelul celebrului bulevard Walk Of Fame din Los Angeles şi spaţiul de la noi va deveni un punct de referinţă pentru cultura românească şi va găzdui artişti români consacraţi.
Cariera şi rolurile interpretate până acum de Florin Piersic l-au ridicat pe marele actor în fruntea numelor célèbre din ţara noastră. Săptămâna trecută, acesta a împlinit 75 de ani, iar după ce a inaugurat la Cluj un cinematograf care îi va purta numele, a fost omagiat şi în Capitală printr-o stea ce a fost amplasată ieri în Piaţa Timpului, pe Aleea celebrităţilor româneşti.Emoţionat de eveniment, actorul a declarat, conştient de meritele sale, că totul se datorează celor peste 50 de ani de activitate, filmelor şi rolurilor pe care le-a primit şi datorită oamenilor care l-au ales pentru acele roluri. „Azi (ieri n.r.) nu fac parte dintre meştri, ci dintre cei care au o stea aici şi una în frunte. Dacă am ajuns în centrul Bucureştiului, înseamnă că cineva acolo sus mă iubeşte. De mii de ori am trecut pe drumul acesta, dar niciodată nu mi-am imaginat că ne vom aduna aici pentru numele meu”, a spus actorul.
Următoarea stea, Victor Rebengiuc
„Ne-a venit ideea după Walk of Fame de la Hollywood. Aşa cum alei ale celebrităţilor există în mai multe oraşe, am vrut să avem şi noi, la fel cum şi Piaţa Timpului se regăseşte în mai multe oraşe din lume. Vrem să devină un brand urban al Bucureştiului”, a declarat Dan Bărbulescu, preşedintele consiliului de administraţie al companiei Cocor, care s-a ocupat de amenajarea spaţiului, împreună cu Teatrul Metropolis.
Astfel, de acum încolo, în fiecare lună câte un actor sau artist român va primi o stea ce va fi amplasată în acel spaţiu. „Publicul este cel care alege. Pe site-ul cinemagia.ro, în fiecare lună va fi postat un sondaj cu o întrebare de genul <Ce actor român merită o stea?>, în care vor fi incluşi doar actorii născuţi în respectiva lună. Publicul va alege dintre aceştia, iar până acum a ales bine. Luna februarie va aduce o stea pentru Victor Rebengiuc”, a mai spus Dan Bărbulescu.
Alături de Florin Piersic, la inaugurare au fost prezenţi mai mulţi colegi de-ai săi precum Adela Mărculescu, Ileana Stana Ionescu, Maria Dinulescu, Victor Rebengiuc sau Mariana Dănescu.
„Valorile româneşti îşi au locul în centrul Capitalei, în centrul atenţiei tuturor celor care trec pe aici, a locuitorilor sau a turiştilor. Sunt mândru că sunt contemporan cu Florin Piersic”, a spus George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.
Sursa: adevarul.ro
Walk of Fame
Walk of Fame este un proiect organizat de directorul teatrului bucureștean Metropolis, George Ivașcu, și de către magazinul Cocor, proiect prin care actorii sunt omagiați, aceștia primind câte o stea pe bulevardul cu același nume, din Piața Timpului. Actorii sunt aleși după luna în care s-au născut, și în urma rezultatului sondajului de pe site-ul www.cinemagia.ro, unde puteți vota ce actorii, să primească stea pe Walk of Fame, în următoarele luni. Proiectul este originar din America, Los Angeles. Walk of Fame a fost inaugurat în București pe 31 ianuarie 2011.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)