09 iunie 2012

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică are acum steaua ei pe Aleea Celebrităţilor

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) a primit azi o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.
Directorul Teatrului Metropolis, actorul George Ivaşcu, a subliniat că marcarea centenarului scriitorului I.L. Caragiale este un prilej de a evidenţia ceea ce înseamnă şcoala românească de teatru: valoare, tradiţie şi continuitate, relatează Agerpres.
„Mă simt onorat să putem acorda această stea instituţiei care, cu măreţie şi blândeţe, a vegheat zborul nostru, al artiştilor, către împlinire, către năzuinţa de a trece dincolo de perfecţiune. Şi nu este deloc uşor pentru profesorii şcolii de artă, să şlefuiască valori, apoi să le urmărească fiecare pas din evoluţia lor, cultivându-le talentul, susţinându-le creaţia pentru a devenii creatorii de astăzi. Doresc să mulţumesc UNATC pentru că a format, a educat generaţii întregi de artişti din domeniul teatrului şi filmului şi pentru că promovează, cu sârguinţă, valorile artei teatrale şi cinematografice româneşti", a declarat George Ivaşcu. 
El i-a invitat pe bucureşteni în centrul vechi al Capitalei unde începe, azi, cea de-a X-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti - festCO. 
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a înmânat rectorului UNATC, Adrian Titieni, placheta oraşului Bucureşti, în semn de recunoştinţă pentru meritul deosebit în formarea generaţiilor trecute şi viitoare de artişti şi o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutier oficial al Walk of Fame Bucureşti. 
Iniţiat de Cocor, Teatrul Metropolis şi primăria Municipiului Bucureşti, varianta românească a celebrului "Walk of Fame" a debutat în ianuarie 2011, găzduind până în prezent stelele a 17 personalităţi marcante din lumea teatrului şi filmului.

01 iunie 2012

Stelele actorilor Iurie Darie şi Marin Moraru, dezvelite în prezenţa prietenilor şi a familiilor

Sergiu Nicolaescu, Rodica Mandache, Teo Trandafir, Carmen Tănase şi Alexandru Darie s-au numărat printre personalităţile prezente, vineri, la dezvelirea stelelor dedicate actorilor Iurie Darie şi Marin Moraru pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Capitală.


Partenera de viaţă a actorului Iurie Darie, actriţa Anca Pandrea, a fost prezentă la eveniment în numele actorului, care este bolnav. Iurie Darie a fost externat, joi la prânz, din Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitală, unde a fost operat pentru montarea unui sistem de drenaj care să ajute la eliberarea lichidului în plus ce se acumula în zona creierului.
La evenimentul de vineri, Anca Pandrea a sărutat steaua actorului imediat ce a dezvelit-o, pe Aleea Cerebrităţilor.
La rândul său, actorul Marin Moraru a declarat că distincţia pe care a primit-o îi dovedeşte că nu a trăit degeaba.
"Faptul că cetatea te onorează (face să fie) o zi fericită pentru mine şi asta dovedeşte că n-am trăit degeaba", a spus actorul.
Acesta a glumit zicând că, odată cu dezvelirea stelei sale pe Aleea Celebrităţilor, a ajuns să fie mândru că este călcat în picioare.
Regizorul Sergiu Nicolaescu s-a declarat mândru pentru onoarea făcută colegilor săi de breaslă, iar despre Iurie Darie şi-a amintit că a fost coleg cu el la Timişora.
"E o satisfacţie să văd cum le aduce un omagiu şi o încredere că milioanele de spectatori, zecile de milioane din trecut mai sunt şi azi prezente printre dumneavoastră", a spus regizorul, care le-a urat celor doi sărbătoriţi sănătate, exprimându-şi dorinţa de a mai lucra împreună.
Anca Pandrea a vorbit despre Iura ca despre sufletul şi viaţa ei. "Iura trebuie să fie mai bine, să vă rugaţi pentru el. O să venim să îşi vadă steaua", a spus actriţa, care, după ceremonie, a mărturisit că l-a simţit pe artist lângă ea.
De asemenea, în timpul ceremoniei, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a oferit lui Marin Moraru şi Ancăi Pandrea câte o Plachetă a Bucureştiului, în semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate.
De asemenea, au participat la eveniment Margareta Pâslaru, Ileana Stana Ionescu, Cristian Ciocan, Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani şi Alexandrina Halic.
Gazda evenimentului a fost directorul Teatrului Metropolis, unul dintre iniţiatorii proiectului Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, George Ivaşcu.
Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, un proiect iniţiat în ianuarie 2011, de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi Cocor, găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.
Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală strălucesc deja stelele unor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu, Ion Caramitru şi Ştefan Iordache (postum).
Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa "O scrisoare pierdută", de I. L.Caragiale. A fost angajat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961 - 1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965 - 1968), la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra (1968 - 1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" (1971 - 1974). Din anul 2002, este Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.
În 2009, Marin Moraru a primit premiul pentru întreaga carieră la gala Gopo.
Actorul a jucat în 24 de lungmetraje, printre care se numără şi filmul "Amen", al celebrului regizor Costa-Gavras.
Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova. Darie a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1952 şi a debutat în anul 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei.
În anul 1969, el a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de nume celebre precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu.
A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care "Răsare soarele" (1954), "Alo? Aţi greşit numărul!" (1958) "Băieţii noştri" (1959), "S-a furat o bombă" (1961), "Vacanţă la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Răutăciosul adolescent" (1968), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Muschetarul român" (1975), "Blutsbruder" (1975), Misterul lui Herodot" (1976), "Drumul oaselor" (1980), "Sing, Cowboy, Sing" (1981), "Ringul" (1985), "O zi la Bucureşti" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999). În 2004, Darie a jucat în serialul "Numai iubirea" de la postul Acasă.
Cariera sa în teatru este legată de Teatrul de Comedie din Bucureşti. Printre spectacolele în care a jucat se numără "Troilus şi Cresida", de William Shakespeare, şi "Umbra", de Evgenii Şvarţ, ambele în regia lui David Esrig.
Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.
În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti - festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.
Sursa: mediafax.ro